Canvi climàtic VS. COVID-19

Sens dubte l’epidèmia del COVID-19 està afectant a una gran part de la població a nivell mundial, arribant, fins i tot, a obligar a aturar les activitats diàries de molts de nosaltres. Escoles tancades, comerços que tanquen les seves portes, ciutats amb accès restringit, entre altres. Però, per què això ens preocupa tant i no ho fa en canvi els elevats nivells de contaminació que ens restringeixen l’oxigen net? O per exemple la desertització i degradació dels sòls?

Què està passant?
Cada any més de 3.600 milions d’hectàrees queden degradades a causa de les conseqüències del canvi climàtic. El 30% de la superfície terrestre són boscos, on hi habiten el 80% de les espècies animals del planeta i en depenen també més de 1.600 milions de persones per a la seva manutenció, els quals estem talant a un ritme ni més ni menys que de 13 milions d’hectàrees cada any, per causes com el bestiar, l’agricultura intensiva o la industria de la fusta (entre ells la fabricació del paper higiènic que tant consumim en moments d’alarma i que suposa la tala de +27.000 arbres diaris, per a l’ús de tan sols el 25% de la població mundial.

L'opinió dels experts
Segons dades de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), l’any 2019 hi va haver 8’8 milions de morts a causa de la CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA; o dit d’una altra manera: més morts per aquesta causa que per el consum de tabac, que provoca prop de 7’7 milions de morts anuals.

Encara així, sembla ser que ens preocupa més un virus que prové de la natura, que no pas les conseqüències que estem sofrint a causa de l’activitat humana. Sens dubte, hem de fer front a aquesta nova epidèmia que estem vivint però, hauriem de ser capaços també de reduir l’activitat humana, buscant un DECREIXEMENT ECONÒMIC per evitar majors danys en el planeta. No creus?

Una breu reflexió: De què serveix seguir produint a uns ritmes tan descontrolats, si a conseqüència ens estem autodestruint i en uns anys no podrem ni tan sols gaudir d’allò que tant ansiosament estem produint a dia d’avui?

Des d’Osmon us animem a viure segons el nostre lema: Viure per deixar aquest món una mica millor de com l’hem trobat.