Notícies

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha intervingut aquest dijous al Cercle d'Economia en la presentació del document Green Deal: Reptes i oportunitats en la transició cap a un model econòmic sostenible. En l'acte també han intervingut el president del Cercle, Javier Faus, la vicepresidenta quarta i Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
  • "L'Or Blau" és una mostra immersiva que, a través de sensacions, imatges, xifres, explicacions, preguntes i alguna resposta, convida a tots els públics a descobrir què hi ha darrera del gest quotidià d'obrir una aixeta, quins són els reptes urgents als que s'enfronta la societat per assegurar l'abastament d'aigua per una població creixent cada cop més exposada al canvi climàtic, i què s'hi pot fer al respecte de forma individual i col·lectiva. L'exposició, que es pot visitar fins el 18 d'abril del 2021, l'organitzen el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Direcció General de Difusió del Departament de la […]
  • Agromosaic és una associació de pagesos i pageses i elaboradors del Vallès Oriental creada amb la finalitat de donar a conèixer el seu treball, trobar sinèrgies, reivindicar el potencial agrícola i paisatgístic de la comarca i buscar vies de comercialització dels seus productes. A part de la professió de pagesos i pageses, als seus membres els uneix, també, el compromís amb la biodiversitat, el respecte al medi ambient i la voluntat de proporcionar una alimentació saludable a les persones. Per això els membres de l'associació utilitzen criteris de sostenibilitat en la seva feina, tècniques de conreu ecològic, incorporen la lluita […]
  • L'ús compartit de l'energia és una tendència a l'alça i l'energia comunitària comença a consolidar la seva presència en el debat públic. Tot i que les comunitats energètiques i les seves diverses formes no estan encara completament definides, ja no existeixen barreres jurídiques, tècniques ni financeres per a tirar-les endavant. Tanmateix, hi ha un repte pendent sovint infravalorat o no contemplat: la gestió comunitària. A "Renovant Energies" dones en situació de recerca de feina reben formació i faran pràctiques en empreses que han detectat la necessitat d'una gestió comunitària especialitzada
  • La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) s'han reunit aquest mes d'abril amb el Vicepresident de la Generalitat i candidat a futur president del Govern de Catalunya, Pere Aragonès. La trobada s'ha fet a petició del mateix senyor Aragonès i a la reunió també hi ha assistit un representant de l'organització Greenpeace. Lentitats ecologistes han manifestat la preocupació per l'actual model d'implantació de renovables, que comporta greus impactes ambientals i socials.
  • Les set organitzacions signants lamenten que s'imposi un model de governança que exclou la societat civil del territori i posa en risc les activitats tradicionals respectuoses amb el medi natural i la vida rural. Les entitats que han presentat el contenciós de forma conjunta són el Consorci Forestal de Catalunya, el Moviment País Rural, i les associacions de propietaris forestals de la Vall de Camprodon, l'Alta Garrotxa, la Vall d'en Bas, Montnegre i Corredor i de Sant Hilari Sacalm.
  • Les dues administracions col·laboraran en l'impuls d'instal·lacions fotovoltaiques i de biomassa en els 181 municipis de menys de 5.000 habitants de la província de Barcelona. L'acord, que també inclou la promoció de les comunitats energètiques locals, impulsa la capacitació de les entitats locals de la demarcació i la col·laboració entre administracions.
  • La Ponència d'Energies Renovables de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Ambient del Departament de Territori de la Generalitat ha desestimat finalment la construcció del Parc Eòlic de Pontons 2, perquè es consideren insalvables per l'afectació a l'àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona i als connectors ecològics. L'anunci d'aquesta desestimació arriba després que el passat gener el departament de Territori ja desestimés un primer projecte de la mateix promotora, Eòlica La Conca. Des del Grup de Defensa del Territori Pontons (GDT), Bosc Verd-EdC i SOS-Penedès celebren la desestimació d'aquesta instal·lació que projectava la instal·lació primer […]
  • El Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya ha fet arribar per carta a les principals institucions competents la seva preocupació per un correcte desplegament de les energies renovables al territori i l'assoliment dels objectius de transició energètica. El COAMB , que demana una revisió profunda del decret llei 16/2019, proposa que la planificació del desplegament de les energies renovables sigui "ordenada, consensuada amb els agents locals i on, sobretot, s'integrin i es respectin els valors ambientals, territorials, socials i agronòmics del país". Des del COAMB també s'ha creat un grup de treball sobre el model d'implantació de les energies renovables a Catalunya.
  • En el marc d'una jornada virtual, el departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat el document Tendències d'ecodisseny a Catalunya on s'analitza la situació actual en aquest àmbit i les principals tendències. Catalunya compta amb un teixit d?organitzacions molt actives en el camp del disseny i que la posicionen com a capdavantera en aquest àmbit: associacions i col·legis professionals, centres de promoció del disseny, clústers, associacions empresarials, makers labs, escoles reconegudes internacionalment, entre altres.